top of page
  • kapubaglis6

Denizle Sırdaş Kent İasos

Güncelleme tarihi: 3 Kas 2022

Bu yazımda sizlere İasos antik kentinden bahsedeceğim,

Egenin buram buram tarih ve deniz kokan küçük bir kasabası...

Aslında burayı dolaşırken Arkeoloji ye çok fazla ilgi duymasanızda, içinde bulunduğunuz atmosfer sizleri bambaşka dünyalara götürmeye yetiyor.



Milas İlçesine bağlı Kıyıkışlacık köyü sınırları içerisinde bulunan İasos kıyılarında yürüyüş yaparken, mis gibi deniz kokusunu içinize çekmek ve tarihin denize ulaştığı ve bütünleştiği o görsel şöleni izlemek sizlere kendinizi rahat hissettirecektir.








Kaynaklara göre; kentin kurulduğu alan önceki dönemlerde bir ada iken, zamanla denizle birleşmiş ve burada bulunan yapılardan bazıları deniz içerisinde kalmıştır.






Antik kentin girişi; Kıyıkışlacık sahilinde yer almaktadır. Kent içerisinde en iyi korunmuş


yapılardan birisi Meclis yapısı yani Bouleuterion 'dur.




Bir an için basamaklarda oturup gözleriniz kapatın ve meclis yapısında o dönemde olan etkinlikleri hayal edin...







Kentin batı kısmında, o dönemde kentin batı limanını kapatan ve şu an sular altında olan kale bulunmaktadır. Kıyıdan yürüyerek bu kaleye ulaşılabilmektedir.

Kalede silahların kullanılması için çeşitli boşuk ve mazgallar bulunmaktadır. 1996 yılında TC. Kültür Bakanlığı ve İtalyan Arkeoloji ekibi tarafından Restore edilmiştir.

Burası fotoğraf tutkunları açısından benzersiz bir mekandır.


Antik kentin girişinden tepeler doğru çıkıldıkça Agora, Artemis ve Zeus Kutsal alanları, Tiyatro gibi mekanları görebilmek mümkündür. Artemis Şehrin koruyucu tanrısı olarak bilinmektedir.

Yapıların birçoğunun M.Ö. 4. Yüzyıla ait olduğu biliniyor.


İasos Antik kentine geldiğinizde, Türk İtalyan işbirliği ile Restore edilerek ziyarete açılan tapınak biçiminde düzenlenmiş ve kemerli revaklardan oluşan Balık pazarı Müzesini dolaşmanızı öneririm.



1920 yılında şehri ziyaret eden Guidi yapının büyüklüğünü göz önüne alarak buranın bir balık pazarı (macellum) olabileceğini söylemiştir. Mezar M.S. 2. yüzyıla tarihlenir. Kare planlı bu alanın ölçüleri 40x48 metredir, Mezar yapısı ise 10x7 m ölçülerindedir.



Günümüzde İasos antik kentinde Selçuk Üniversitesi Arkeoloji bölümünün çalışmaları halen devam etmektedir.
















32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page